etusivuuutisetpalaute

 

 

Akaan Seutu 27.8.2004

Kuumavesipiippu kodin lämpökeskuksena

 

Kalvolan ja Toijalan rajalla sijaitsevalla Matti ja Vuokko Huttusen luomutilalla on tuotettu muutakin kuin kauraa ja ruista. Tilan verstaassa isännän tuotekehitysideat jalostuvat keksinnöiksi, joista kuumavesipiippu on saanut patenttisuojan.
Huttuset muuttivat vuonna -89 Hämeeseen Savitaipaleelta, jossa Matti Huttunen pyöritti omaa rakennusliikettä kymmenen vuotta.

- Sitten päätimme lähteä katsomaan, miltä tuntuu viljellä melkein kivettömiä peltoja. Kävimme katsomassa kymmenkunta paikkaa Länsi-Suomen

Matti Huttunen kehittelee ideoitaan tilaverstaassaan Kalvolassa

 

alueelta ja arvioimme niiden plussat ja miinukset. Sitten tämä paikka kolahti. Osaltaan päätöksen vaikutti se, että Toijala oli lähellä ja yhteydet ovat muutenkin hyvät, Matti Huttunen kertoo.
Tilan talouskeskus sijaitsee Lontilantien tuntumassa Kalvolan puolella, mutta metsät ja pellot jakaantuvat myös Toijalan ja Valkeakosken puolelle. Synnyinseudulla Savitaipaleella perheellä on vapaa-ajanasunto.


 

Keksintöjä pöytälaatikossa


Keksinnöt syntyvät isännän päässä vähän kuin puolivahingossa.
- Kun törmään johonkin ongelmaan, alan miettiä, että tämän voisi tehdä toisinkin. Myös valmiiden tuotteiden puutteet näkee aika helposti, Huttunen myöntää ja arvelee luovuuden olevan veren perintöä.
- Ainakin äidillä ja äidin suvussa oli synnynnäistä luovuutta ja käteviä ihmisiä löytyy myös isän puolelta.
Huttunen kertoo kehittelevänsä ideoita laidasta laitaan ja osan keksinnöistä odottavan pöytälaatikossa. Jokunen vuosi sitten Huttunen kehitteli vesiliikenteeseen uudenlaista potkuriratkaisua ja ehti keksinnön tiimoilta ottaa alustavasti yhteyttä Patentti- ja rekisterihallitukseenkin. Patentti jäi kuitenkin hakematta, ja sittemmin Huttunen sai lehdestä lukea samantyyppisestä uutuuskeksinnöstä.
Sen sijaan kuumavesipiipulleen Huttunen on saanut patentin, ja täydentävä hakemus on parhaillaan vetämässä.

 


Savupiippu ja lämminvesivaraaja


Elementtirakenteinen kuumavesipiippu on savupiippu, johon on yhdistetty lämminvesivaraaja. Haponkestävästä teräksestä valmistettu savuhormi ja varaaja muodostavat yhdessä yhden kokonaisuuden.
Kuumavesipiippu käyttää hyväksi tulisijojen savukaasujen sisältämää lämpöä, joka voi nousta jopa 600 asteeseen ja joka muuten häviää hukkaenergiana taivaan tuuliin.
- Idea lähti liikkeelle silloin, kun rakensin vapaa-ajanasuntoa, johon tuli aika pitkä piippu. Silloin aloin miettiä, miten sitä voisi hyödyntää. Keksinnössä savupiippu kulkee vesivaraajan sisällä, jolloin piippu luovuttaa pitkältä matkalta lämpöä veteen. Ideaa kehitellessä vaikeutena oli lämpölaajeneminen, mutta siihenkin löytyi ratkaisu, Huttunen kertoo.
Paitsi käyttöveden lämmitykseen varaajaa voidaan käyttää myös lattialämmitykseen. Polttopuiden ohella lämmönlähteenä voi toimia aurinkoenergia, sillä järjestelmään voidaan liittää aurinkokeräimet.
- Auringonlämpöä pystyy hyödyntämään maaliskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin, Matti Huttunen toteaa.

 


Hukkalämmöstä talteen 70 prosenttia


Huttusen mukaan yhden kokonaisuuden muodostava piippu säästää tilaa ja energiaa ja on ekologinen vähentäessään hiilidioksidipäästöjä. Hukkalämmöstä saadaan piipun ansiosta talteen noin 70 prosenttia.
- Jos saunan pesässä poltetaan noin 9 kiloa puita, saadaan hukkalämmöstä talteen noin 9 kilowattituntia, Huttunen laskee.
Huttusen mukaan kuumavesipiippu sopii mainosti kaikenlaisiin, myös yksikerroksisiin, taloihin sekä kaikenlaisiin uuneihin. Suunnitteilla on myös piippumalli, joka soveltuu peltikaminoihin.
- Ainoa ehto on, että asukkaat tykkäävät lämmittää puilla. Esimerkiksi omakotitaloasujat, joilla on polttopuuta omassa metsässä, saavat selvää säästöä ja puita kerässään vielä hyötyliikuntaa. Lisäksi kesän jälkeen varaava takka lähtee hyvin vetämään, jos piippuun on liitetty aurinkokeräimet, koska silloin piippu pysyy lämpimänä.
Piipun kustannukset riippuvat sen koosta, mutta Huttunen arvioi omakotitalon piipun lähtöhinnan olevan 3000-5000 euroa.
Huttusilla itsellään on keksintö käytössä Savitaipaleen huvilallaan.
- Sauna on puolessa tunnissa lämmin ja samalla myös vesi on lämmintä. Varaajassa vesi lämpenee nopeasti.
Huttunen markkinoi monitoimipiippua Savumax-firmansa nimissä ja sen sarjatuotanto on käynnistymässä Porissa. Piippuratkaisua esiteltiin muun muassa Heinolan asuntomessuilla, jossa jaettiin 6000-7000 piippuesitettä. Huttunen kertoo hukkalämmön talteenoton kiinnostavan rakentajia.
- Eräskin kävijä kertoi varta vasten etsineensä tämäntyyppistä ratkaisua ja oli varautunutkin siihen rakentamalla takan ja saunan vastakkain.

 


Yhteistyökumppani haussa


Huttusilla tilanpito ja yrittäjyys ovat parhaillaan taitekohdassa isäntäparin miettiessä selkävaivojen vuoksi siirtymistä vapaalle. Tilalla harkitaan sukupolvenvaihdosta ja myös piippuyritykselleen isäntä etsii yhteistyökumppania tai ostajaa.
- Se vaatii aika paljon aikaa. Jos esimerkiksi jokin lähiseudun yritys kiinnostuu asiasta, kannattaa ottaa reilusti yhteyttä. Siinä saisi samalla sitten minulta tuotekehittelyapua, Matti Huttunen vinkkaa.

 


Tarja Antola

takaisin

etusivuuutisetpalaute